Archy on Teched Europe (Dutch)

06 juli 2005

Lunch met Steve Cook

Na zijn sessie over de Software Factory hebben we een lunchgesprek met Steve Cook gehad in een restaurant direct naast de RAI (Vis aan de Schelde, zeer aan te bevelen). Steve heeft daar gepassioneerd verteld hoe je een Software Factory moet aanvliegen, waar moet je beginnen etc. Zijn verhaal kwam er op neer dat een Software Factory een geautomatiseerde ontwikkelstraat is en dat je die moet laten aangroeien. Begin heel klein door iets wat je vaker ziet, in een module te stoppen, te automatiseren en breidt dat incrementeel uit. Pas als je een aardig eind op weg bent met het automatiseren van delen van je applicaties, is het tijd om een DSL er bij te bedenken. Misschien is dat wel niet nodig, maar het advies was vooral, ga niet top-down aan de slag met het ontwerpen en uitontwikkelen van een DSL en vooral niet als actiepunt 1.

Op de vraag of een Software Factory ook geschikt is voor een niet softwarebedrijf, bijvoorbeeld een verzekeraar, was het antwoord volop "ja", maar wel met de aantekening dat het er dan heel anders uit zou moeten en gaan zien dan voor een ISV. Een softwarebouwer zou vooral business functies of logische onderdelen willen automatiseren, een IT-afdeling van een enterprise heeft vaker te maken met unieke applicaties en zou bijvoorbeeld voordeel kunnen halen uit het automatiseren van interfaces of bijvoorbeeld security, logging etc. Genoeg voer weer om over na te denken.

Tussendoor hadden we overigens nog een discussie over UML en MDA. Steve is daar heel expliciet over. Hij noemde 4 definities van MDA en gaf daarbij aan dat Microsoft (nog) niet van plan is om het programmeren over te slaan (MDA definitie #4), maar dat het maken van software vergemakkelijkt en gestructureerd moet worden door bijvoorbeeld automatisering van de 80% ontwikkelwerk dat we al 's eerder gedaan hebben.
Zoals je zult merken aan de onderwerpen was de lunch niet voorbij toen m'n volgende sessie zou starten. Die dus maar overgeslagen...

3 Comments:

  • Ja, Steve propageert heel sterk dat het een proces moet zijn dat organisch moet groeien en pas als er een substantiele automatisering is, aan het maken van een DSL gaan denken.
    Als je meer wilt weten over Software Factories en DSL's: er is een white paper over een HL7 implementatie. Erg goed en volledig. Klik hier.

    By Blogger Archy, at 02:10  

  • Als ik me niet vergis is de insteek van Steve Cook, positive feedback iteraties van top down gevolgd door bottom up om zo tot herbuikbare abstracties/analysis patterns te komen.

    By Anonymous Anoniem, at 15:42  

  • Om eerlijk te zijn kan ik me geen andere, effectieve, aanpak voorstellen. Het lijkt mij allemaal te gaan om het creeren van balans tussen top en down. DSL's zijn daar misschien wel het lijmmiddel. En ja, zoals ook Steve dat aanhaalt, wellicht een lijmsoort die je "moet aanbrengen aan beide zijden alvorens te hechten".

    By Blogger Archy, at 21:54  

Een reactie posten

<< Home